OVČIARSKE VÝROBKY NIE SÚ IBA ATRAKCIA

Značky: , , , , , , , , ,

DEŇ SYRA (8) (1024x683) Na Gazdovskom dvore v Turčianskych Kľačanoch usporiadal v sobotu 1. júna Cech výrobcov ovčieho syra v Turci už 8. ročník podujatia Ovčiarsky deň – Deň syra. Pre návštevníkov pripravili organizátori zaujímavý program v ktorom nechýbali ani súťaže v jedení syra, pití žinčice, vo varení a jedení halušiek a množstvo ďalších súťaží pre deti i rodinné tímy. Lákadlom najmä pre deti boli hospodárske a domáce zvieratká, ktoré si mohli obzrieť vo výbehoch gazdovstva. Nechýbali ani ľudoví remeselníci a umelci so svojim tovarom.

DEŇ SYRA (6) (1024x683)

Dr. Blanka Krčíková a Ing. Marián Kohút otvárajú Ovčiarsky deň – Deň syra.

Podujatie otvorili šéfka Cechu výrobcov ovčieho syra v Turci Dr. Blanka Krčíková a predseda Turčianskej regionálnej poľnohospodárskej a potravinovej komory Ing. Marián Kohút, ktorý okrem iného povedal: „Som veľmi rád, že môžeme podporiť takúto akciu, ktorá pomáha dostať do povedomia ľudí, význam ovčiarskych výrobkov a ich miesto v našej výžive a stravovaní. Predovšetkým preto, lebo nutričná – výživná hodnota produktov z ovčieho mlieka je pri zostavovaní nášho jedálnička veľmi dôležitá. Turiec je významným ovčiarskym regiónom, preto verím, že jeho obyvatelia budú čoraz viac konzumovať kvalitné domáce mliečne výrobky a ovčie mäso.“

DEŇ SYRA (4) (1024x683)

Súťažné výrobky z ovčieho mlieka.

Počas dňa prebehla súťaž o najkvalitnejšie produkty z ovčieho mlieka. O súťaži nám porozprávala Dr. Blanka Krčíková, predsedkyňa hodnotiacej komisie:
„Tak ako po iné ročníky Ovčiarskeho dňa, aj dnes vyhodnocujeme kvalitu produktov od výrobcov a spracovateľov ovčieho mlieka z Turca ale aj z okresov Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica a Považská Bystrica. Súťaží sa o najlepší výrobok v kategóriách – ovčí hrudkový syr čerstvý i údený, oštiepok, parenica, žinčica a bryndza. Teší nás, že náš Cech získal v minulom roku ochrannú známku na ovčiu bryndzu salašnícku. Je to 100%-ná ovčia bryndza, ktorá sa vyrába na salašoch a je značená chránenou značkou – biely trojlístok v zelenom obdĺžniku. Dnes tu máme 35 výrobkov od deviatich výrobcov. Ich kvalitu hodnotila komisia zložená z odborníkov v oblasti výrobkov z ovčieho mlieka.“

DEŇ SYRA (2) (1024x683)

Členovia hodnotiacej komisie, Ing. Karol Herian tretí zľava.

Slová Blanky Krčíkovej doplnil člen hodnotiacej komisie, dlhoročný riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline, Ing. Karol Herian:
„Vždy som rád, keď môžem prísť medzi výrobcov takýchto dobrých a pekných výrobkov, aké tu dnes vidíme. Každým rokom sa kvalita našich tradičných ovčiarskych výrobkov najmä zo salašov a minimliekární zvyšuje. Teší ma, že máme aj veľa dobrých ovčích špecialít – parených syrov, tvarovaných syrov, zrejúcich syrov, ovčie nite a podobne. To sú kvalitné a pekné výrobky, o ktoré majú ľudia záujem. Slovenským konzumentom odporúčam aby podstatne väčšiu pozornosť venovali našim domácim výrobcom a ich produktom z ovčieho mlieka. Niekedy sme na Slovensku mali dva milióny oviec. Dnes ich je približne 260 tisíc. Náš národ bol zvyknutý na ovčiarske výrobky a my sme z toho dlhé stáročia žili. Táto tradícia tu je, treba ju obnovovať a ďalej rozvíjať. Veď keď porovnáme spotrebu ovčieho syra v západnej Európe a u nás – tam je to až 6 kilogramov na osobu za jeden rok, u nás skonzumujeme iba 1,6 kilogramu. Takže ak chceme byť v tejto oblasti aspoň trochu európsky, tak máme čo doháňať. Ovčie výrobky – to nie je len dáka atrakcia. To je veľmi plnohodnotná, kvalitná výživa, ktorá obsahuje všetky látky potrebné pre náš zdravý život. Tieto produkty obsahujú obrovské množstvo probiotických kultúr, dôležitých pre náš organizmus, je v nich najväčšie množstvo minerálnych látok, vápnika. Veľmi odporúčam aj ovčie žinčice. Tie obsahujú vyzrážané ovčie srvátkové bielkoviny, ktoré významne podporujú imunitu organizmu.“

DEŇ SYRA (3) (683x1024)

Výrobky, o ktoré je záujem.

A na záver ešte uvádzame výrobcov, ktorí sa v jednotlivých kategóriách umiestnili na prvých miestach:
kategória – ovčí hrudkový syr čerstvý – víťaz Štefan Slobodník, salaš Folkušová
kategória – ovčí hrudkový syr údený – víťaz Štefan Slobodník, salaš Folkušová
kategória – bryndza – víťaz Agromajetok Sučany
kategória – žinčica – víťaz Farma Pružina, p. Apoléniková, SHR
kategória – parené syry údené – víťaz Štefan Slobodník, salaš Folkušová
kategória – parené syry neúdené, syrové korbáčiky – Farma Pružina, p. Apoléniková, SHR

Ján Farský, foto: autor

DEŇ SYRA (7) (1024x683) DEŇ SYRA (1) (1024x683) (1024x683)

/ 175 Articles

Ján Farský

Pridať príspevok

Your email address will never be published or shared and required fields are marked with an asterisk (*).