TRADIČNÉ JE DOBRÉ

Značky: , , , , , , ,

IMG_7760 (2) (427x640)

TRADIČNÉ JE DOBRÉ.
Po stáročia sa ľudia žijúci v našej malebnej Turčianskej záhradke živili pokrmami, ktoré pripravovali z poľnohospodárskych plodín z vlastných polí, záhrad, sadov a záhumienkov. Chovali aj množstvo hospodárskych a domácich zvierat i hydiny. Boli sebestační, všetko čo potrebovali, si dopestovali a dochovali na území, ktoré obývali.

O význame tradičných pokrmov pre súčasníkov nám rozprávala Ivana Farská, ktorá má dlhoročné skúsenosti v oblasti gastronómie:

„Nie je žiadnym tajomstvom, že pre zdravie a pohodu človeka sú najvhodnejšou stravou jedlá pripravované z produktov dopestovaných a dochovaných v prostredí, v ktorom žije. To, čo sme v Turci po generácie jedli a pili bolo rokmi overené. Veď prečo nám doteraz chutia napríklad bryndzové halušky? Lebo je to chutné, sýte jedlo a bryndza – tradičná, čerstvá, nepasterizovaná je „probiotická bomba“. V jedinom grame bryndze sa nachádza miliarda priaznivých mliečnych baktérií, ktoré dokážu upraviť zažívacie problémy. Bryndza je svojím jedinečným zložením pre organizmus človeka nesmierne prospešná pretože znižuje hladinu nevhodného cholesterolu v krvi, klinickými pokusmi sa takisto preukázalo, že bryndza testovaným ľuďom znižovala krvný tlak, je výborným prostriedkom proti chorobám srdca a cievnym ochoreniam, bráni rednutiu kostí a v neposlednom rade bryndza zvyšuje celkovú obranyschopnosť organizmu. A žinčica v horúcich letných dňoch dokáže nielen účinne uhasiť smäd, ale organizmu poskytne aj prospešné živiny, nakoľko bielkoviny obsiahnuté v tomto nápoji majú široké spektrum antimikróbnych a imunitný systém podporujúcich vlastností. No vynikajúcimi nápojmi nielen v horúčavách sú aj zákvas a kyslé mlieko, ktoré obsahujú živé organizmy, ktoré ovplyvňujú práve črevnú flóru. Tieto nápoje sú až gurmánskou lahôdkou v kombinácii s ďalšími tradičnými a pritom jednoduchými jedlami tohto regiónu – pečenými zemiakmi, či zemiakovou babou.

IMG_0308 (427x640) (2)
Na zdravie a na tradície!

Ale naši predkovia dokázali navariť dobré a zdravé jedlá aj z rastlín, ktoré dnes väčšina považuje za burinu. Napríklad žihľavová polievka, alebo prívarok sú vynikajúcim a sviežim spestrením jarného a letného jedálneho lístka. Takisto žihľavový čaj je dobrým nápojom i liekom s priaznivým účinkom na tvorbu červených krviniek. Nesmieme zabúdať ani na mäso z miestnych zdrojov. Je smutné, že baranie, jahňacie a kozľacie mäso sa pomaly stávajú luxusom. Podpora chovateľov zameraných na jeho produkciu by mala byť oveľa výraznejšia aby sa stalo cenovo dostupným pre každého. Určite by sa podľa mňa mal podporovať aj predaj z dvora, aby sme si priamo u miestnych pestovateľov a chovateľov, ktorých poznáme, mohli kupovať kvalitné a najmä nezávadné potraviny.“
redakcia regionportal.sk

IMG_0311 (640x427) (2) baner (2) (477x640)

/ 175 Articles

Ján Farský

Pridať príspevok

Your email address will never be published or shared and required fields are marked with an asterisk (*).